Ако търсите прост, но вкусен начин да засилите имунната си система по време на грипния сезон, тиквата е за вас.

Този уникален есенен плод помага на тялото да се бори с инфекциите.

Освен че е богата на витамин С, който помага за подобряване на функционирането на имунната система, тиквата е и богат източник на бетакаротин, вещество, на което тялото разчита, за да създаде витамин А.

Тиквата и особено нейните семки съдържат много магнезий.

Този минерал играе важна роля в различни части на тялото, той не само поддържа мускулните и нервните функции, но също така е незаменим в процесите на производство на енергия.

Магнезият също допринася за увеличаване на костната плътност и може да предотврати остеопорозата, състояние, което засяга жените.

Полезно е за зрението:

Тъй като тиквата е отличен източник на бетакаротин, тя има положителен ефект и върху здравето на очите. Витамин А, произведен от бетакаротин, помага да се поддържа повърхността на окото (роговицата) влажна и здрава.

Намалява риска от определени заболявания:

Тиквите са богати на антиоксиданти, молекули, които могат да противодействат, забавят или неутрализират образуването на свободни радикали.

Всъщност антиоксидантите, частично произведени в нашето тяло, частично погълнати с храната, поддържат защитната система, така че тя да може да предотврати или да обърне окислителното действие на свободните радикали.

По този начин намалява риска от хронични заболявания като рак и сърдечносъдови заболявания.