На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви в „Денят започва“ здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма „Леонардо“. В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза министърът.

„Помощта по въздух задължително ще бъде безплатна, всичко се поема от държавата и Министерството на финансите е заделило средства, за да може тя да функционира“, заяви Асен Меджидиев.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото.

„Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Държавния авиационен оператор, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес“.

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната.

Освен във вече посочените градове (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол), се очаква хеликоптерни площадки да бъдат изградени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик, заяви Асен Меджидиев.

Обявени са местата за лекарите и медицинските екипи, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите.

„Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението“, каза здравният министър.

Те ще имат по-добро заплащане, защото ще работят в по-тежки условия, увери той. Един лекар и една сестра ще трябва да дават поне 5-6 дежурства в месеца и се очаква да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят.

По думите му бюджетът за здравеопазване от изминалата година е добър и даде пример с увеличенията на заплатите в медицинския сектор. Заяви, че при изготвянето на новия бюджет се предвиждат повече средства за Здравната каса.

Източник: БНТ