Изключително опасната субстанция фентанил, която преди няколко години хвърли в паника Северна Америка, вече присъства и на наркопазара във Варна.

Наличието ѝ е установено от полицията, а по данни от два независими центъра за лечение на зависимости, за седмица в града са починали десетина наркозависими след употреба на хероин, към който е бил добавен фентанил.

„Има човек, който умря съвсем скоро. Днес му е погребението. Преди това е употребил този коктейл с наркотици. Също така сме разговаряли с момиче, което е смятало, че използва хероин, но е получила смъртоносната смес. Разполагаме и с разказите на други потърпевши“, обясни Павел Павлов, ръководител на терапевтичен център „Само Днес“.

Той каза също така, че полицията в града наскоро е заловила 200 грама алфа-метиламфетамин, което също е опиоид. Опасната тенденция накарала Павел Павлов да обмени информация с други такива центрове. Така разбрал, че и там имат такива случаи.

„От самите зависими знаем, че вече има поне 10 случая на починали в следствие на употребата на този коктейл. Тези случаи не винаги се обявяват като такива – те се маркират като инфаркт, инсулт, задушаване или нещо друго. Не винаги има индикации, че този сърдечен арест е от предозиране с този смъртоносен коктейл от наркотични вещества“, каза още Павел Павлов.

Той обясни, че фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се използва в медицината с цел обезболяване. Действието му е 50 пъти по-силно от хероина. Използва се в много малки дози при болни от рак в четвърти стадии. Смесването му с наркотик обаче, може да доведе до смърт.

„За да почине човек от фентанил са му необходими около 2 мг, което са 10 кристалчета от сол. За това лесно се предозира“, каза пред bTV експертът по престъпност и контрабанда Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Вероятно поне от 5-6 години, когато възникват такива изследвания питаме за фентанил. В Европа фентанилът е доста голяма рядкост за разлика от САЩ, където има епидемия. Там за 2022 г. има към 70 000 починали. Изключение от Европа е Естония“, добави той.

„100 пъти по-активен от хероина“: Смъртоносен коктейл от наркотици се разпространява в България

Той представлява комбинация между хероин и фентанил, вече има установени смъртни случаи след употребата му

Експертът обясни, че фентанилът е синтетичен опиоид и е около 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-мощен от морфина.

„В САЩ фентанилът се смесва със стимуланти от типа метамфетамини, кокаин и хероин. Едни от страховете бяха, след като талибаните в Афганистан забраниха отглеждането на опиум, че ще има глад за хероин и ще се повтори ситуацията от 2000 г.“, добави Безлов.

Наркотичният коктейл с хероин и фентанил доведе до смъртни случаи у нас

При употребата на тази смес е много по-вероятно да се получи предозиране, твърдят експертите

Той подчерта, че фентанилът е доста важен за медицината.