Зъболекарите искат отсрочка за включването им в електронната системата. Лекарите по дентална медицина не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари, както беше постановено с подписването на анекс към Националния рамков договор между НЗОК и Българския зъболекарски съюз. Това стана ясно през изминалите дни.

„Проблемът е от години наред, защото с редовни правителства сега и със служебното правителство ние говорим за въвеждане на Националната здравноинформационна система в денталната медицина. През 2022 г. се работеше предимно с колегите лекари и колегите фармацевти, но най-вече с т.нар. „електронна рецепта“.“

Това заяви в интервю за БНР д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Председателят на съсловната организация посочва, че след проведени няколко срещи с представители на ИА „Информационно обслужване“ няма никакъв напредък за изработването на софтуера за включването на денталната медицина към системата.

Благодарение на спешната намеса на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и зам.-министър Златанов едва на 13 януари тази година нещата потръгнаха.

„Проблемът, първо, се корени в организацията за създаването на този електронен продукт, защото ние изрично подчертаваме, че такъв продукт се създава, като Българският зъболекарски съюз участва във всеки един етап от разработката му, за да не се създаде недоносче“, твърди д-р Шарков.

Той припомня, че при създаването на Здравноосигурителната каса австралийска класификационна система беше доста популярна и доста хора, бяха командировани до Мелбърн, Сидни и Камбера. Тези хора много „обикнаха австралийската система“, която обаче след години се оказа неприложима, защото, на първо място, тя не съответства на международната класификация на болестите. Как тази система ще се отрази, когато говорим за европейско електронно досие на пациента?

„Най-притеснителното в момента е въвеждането на кодовата система, съгласно задължителното здравно осигуряване, уредена с член 66 от Закона за здравното осигуряване. На второ място, трябва да се запази амбулаторният лист на НЗОК във вида, в който съществува сега, защото той е изключително адекватен и приложим. По време на разработката на тази Национална здравноинформационна система да се вземат предвид всички особености на денталната медицина, защото са безкрайно много и не може автоматично да бъде приложен програмен продукт, който е създаден за лекарите. В допълнение ние отичаме дейности, защото няма единна българска класификационна система“, допълва д-р Шарков.

Източник: БНР