Как да пазим здравето на кожата в дните със силно слънце и в същото време да усвоим нужното количество витамин Д?

Витамин Д е важен витамин в човешкия организъм, той е с ролята на хормон. Участва в добрата резорбция на калций, фосфор и калий, и магнезий в организма. При ниски стойности на витамин Д се нарушават различни метаболитни функции в организъма, разказа в „Закуска на тревата“ по БНР д-р Виолета Нанкова, дерматолог в ДКЦ – Александровска болница.

„Този витамин участва в поддържането на чревния имунитет и за заздравяване на костната структура. Витамин Д е и основен витамин, който се образува с помощта на ултравиолетовите UVB лъчи, които са отговорни за изгарянето на кожата. За синтез на витамин Д е достатъчно ежедневно да се поемат UVB поне 30 до 60 минути на ден.

През топлите летни дни това е добре за става сутрин преди 10 часа и след 16 часа следобед, каза още за БНР д-р Виолета Нанкова.

Във връзка с фото защитата и дали тя спира приема на витамин Д през кожата, д-р Накова поясни, че когато се излагаме на екстремно слънце в часовете между 11 и 16 часа, се препоръчва от дерматолозите задължителното поставяне на слънцезащита през два часа. И то да бъде с фактор от 30 до 50, като се разнесе по всички открити части на тялото и в достатъчно количество, така че кожата да е максимално добре защитена.

При нанасянето на такава фото защита обаче установяваме, че хората не разнасят добре крема, така, че 20 до 30 на сто от площта на тялото ни остава незакрита, поясни още д-р Нанкова.

Така че, по думите й, тези хора всъщност си получават достатъчно витамин Д.  

На плажа или в планината имаме отражение на слънчевата радиация и затова телата ни изгарят, защото всъщност те получават три пъти повече радиация, поясни дерматологът.Особено чувствителни към силните слънчеви лъчи са децата и тийнейджърите. За тях е най-подходящо да бъдат облечени със слънцезащитни дрехи, очила и шапки.

Още по темата в звуковия файл.