Известно е, че ХИВ се крие в кръвта, но това е първото пряко доказателство за латентен ХИВ в мозъка.

Ново проучване доказа нещо, което учените подозираха от дълго време: вирусът на човешката имунна недостатъчност (HIV) е способен да се спотайва латентно в мозъка. Клетките, наречени микроглия – част от собствената специализирана имунна система на мозъка, действат като постоянен резервоар за вируса – но сега, когато знаем, че това се случва можем да се опитаме да го премахнем, пише vesti.bg.

Като ретровирус, нормалният жизнен цикъл на ХИВ изисква от него да прави копия на генетичния си материал и да го вмъква в човешките гостоприемни клетки. Обикновено заразява специфична подгрупа на белите кръвни клетки, ключова част от имунната система. Постепенната загуба на тези клетки води до намаляване на имунната функция и ако не се лекува се стига до развитие на синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).

Но понякога заразените с ХИВ клетки могат да имат различно развитие и да станат латентни – те стават пасивни или неактивни и могат да останат така в продължение на много години.

Въпреки че настоящите лечения могат да позволят на ХИВ-позитивните хора да достигнат състояние на „неоткриваем вирусен товар“, което означава, че инфекцията е под контрол и те вече не могат да предават вируса на други, все още не е възможно да се направи нещо за тези спящи клетки. Ако лечението бъде спряно, латентната инфекция може да се възстанови, причинявайки рецидив на активно заболяване.

Проучване сега показа, че както може да бъде латентен в малък брой заразени кръвни клетки, ХИВ има и друго място, където да се крие – в мозъка.