В България се консумира два пъти повече сол от препоръчителната доза на СЗО, която е 5.8 грама на ден. Това е и една от главните причини за повечето случаи на инсулт.

Този факт представи по време на среща-дискусия проф. д-р Борислав Георгиев- началник на Клиниката по кардиология към Националната кардиологична болница.

В рамките на дискусията бе разгледан Доклада „(не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ“, чиито автори са проф. Георгиев, проф. д-р Георги Момеков, проф. д-р Борислав Георгиев, проф. д-р Милена Георгиева, Аркади Шарков и психологът Детелина Стаменова.

Целият екип от учени откроиха връзката между демографските и здравните предизвикателства в дискусия, посветена на съвременните подходи за намаляване на вредите от най-разпространените рискови фактори за здравето на населението в България.

Проф. Георгиев представи проучване, в което се посочват основните причини за здравословните проблеми на българите. На първо място се нарежда „напрежение и стрес в работата“, следвано от „липса на пари за качествени здравни услуги“. Част от другите причини са некачествена храна, липса на профилактика и пари за лекарства. Вредните навици също се оказват сериозен фактор за здравословните проблеми на българите, като злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и други.

Според проучване на Световната здравна организация най-безопасната консумация на алкохол е никаква такава. Вредната консумация на алкохол е свързана с голям брой заболявания и разстройства. Рискът се увеличава при по-висока консумация на алкохол, стана ясно още по време на дискусията.

По отношение на тютюнопушенето новите устройства като бездимни цигари и вейпове със сигурност увеличават вероятността от дефинитивно отказване. Те се препоръчват като преход за отказване на тютюнопушенето.

Зависимостта от екраните също бе засегната, като според психологът Детелина Стаменова по-малките деца трябва да имат ограничено ползване на телефони, таблети, телевизия. Това определя колко ще ги търсят те, когато пораснат. Световната препоръка е до 2-годишна възраст да няма използване на екрани или поне подвижни такива.