„Зачестяват случаите на злокачествени заболявания на кожата заради слънцето. Това се дължи на факта, че все по-често и по-дълго се излагаме на слънце, че това ще подобри нашето здраве, че не използваме слънцезащитни фактори“. Това заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Хората отиват на плаж след 10-11 часа на 44 градуса на слънце без да са се намазали със защитен крем и да са под чадър. Голяма част от плажуващите не правят слънчеви бани, те се пържат на слънце“, обясни д-р Николова.

По думите й кожата помни всяко изгаряне, което сме преживели. „Може да има и промяна на ДНК на кожата“, обясни д-р Николова. Тя препоръча да се посети лекар, ако човек има образувания с по-тъмен цвят, кървящи при допир, лющести се. Не излагайте бенките си на слънце, покрийте ги със слънцезащитен фактор, препоръча тя.

Хората с разширени вени също не бива произволно да пекат краката си, допълни тя. Добре е да имаме памучни или ленени дрехи в светли тонове при разходка. Да сме с дълги ръкави, с шапка или кърпа на главата.