Учени разработиха структури, подобни на човешкия ембрион, без сперматозоид или яйцеклетка – нова надежда за изследването на спонтанни аборти и вродени малформации, която обаче повдига етични въпроси, съобщи АФП.

Изследователите публикуваха изследванията си в научното списание „Нейчър“. Те  описват как са успели да създадат модел на ембрион от човешки ембрионални стволови клетки.

Специалисти приветстват постижението като „впечатляващ“ напредък, който може да разкрие тайните на ранните дни на бременността, когато спонтанните аборти са най-чести.

Тези резултати обаче продължават да подхранват дебата за по-ясни етични правила за лабораторното разработване на човешки ембрионални модели.

Групата изследователи, ръководена от палестинеца Якоб Хана от Научния институт „Вайцман“ в Израел, е създала човешки ембриони-модели на възраст 14 дни, което е законовата граница за този вид изследвания в много страни – до момента, в който органи като мозъка започват да се развиват.

Изследователите уверяват, че тяхната работа се различава от предишните по темата, защото използват клетки, модифицирани химически, а не генетично и защото техните модели, с жълтъчен мехур и амниотична кухина, приличат повече на човешки ембриони.

Тези прилики могат да направят моделите по-ефикасни за изследвания на спонтанни аборти, генитални малформации и стерилитет, казва Джеймс Бриско от института „Франсис Крик“ в Лондон. Създадената структура „изглежда произвежда всички различни видове клетки, които формират тъканите на този ранен етап от развитието“.

Това изследване „е стъпка към разбирането на един период от човешкото развитие, през който много бременности завършват неуспешно и който досега винаги е бил много труден за изучаване“, добавя той.

Изследователите, създали структурите и други учени настояват, че те не трябва да се разглеждат като човешки ембриони. Те „силно наподобяват, но не са идентични“ с човешките ембриони, се казва в статията.

Това и други изследвания показват, че „моделите на човешки ембриони стават все по-усъвършенствани и се доближават до това, което може да се случи по време на нормалното развитие“, обяснява Дариус Видера, експерт по клетъчна биология в университета в Рединг.

В текста се подчертава, че „стабилна регулаторна рамка е по-необходима от всякога“. БТА