„Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла“, гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта.

Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на трансплантация, който включва прилагането на кръв от пъпна връв.

И тримата излекувани до момента пациенти са били болни и от някаква форма на рак и костно-мозъчната терапия, на която са били подложени, е целяла да спре навлизането на вируса в кръвните клетки.

Предимството на стволовите клетки от кръв от пъпна връв е, че те са много по-достъпни благодарение на националните и частните банки за съхранение, отколкото стволовите клетки, извлечени от костен мозък на възрастни донори, които са били използвани при лечението на предишните двама пациенти. Особено важно е, че при стволовите клетки от кръв от пъпна връв не е необходима толкова голяма съвместимост с пациента, както е при трансплантацията на клетки от възрастен донор.

Излекуваната пациентка е описана като жена на средна възраст със смесен произход. През 2013 година тя е била диагностицирана с ХИВ, а 4 години по-късно е установено, че страда и от остра форма на левкемия. За лечението на онкологичното заболяване жената получава кръв от пъпна връв, като съвместимостта с донора е само частична. Избрана е проба от кръв със специфична мутация, която прави клетките резистентни на ХИВ вируса.

Това не е пътят към изнамиране на терапия срещу ХИВ, тъй като е твърде рискова и скъпа, но дава надежда, че науката все по-добре разбира как работят клетъчните механизми.
„Умбиликалните стволови клетки са атрактивни, казва д-р Стивън Дийкс, експерт по СПИН от Калифорнийския университет. Има нещо вълшебно в тези клетки и може би нещо вълшебно в кръвта от пъпна връв като цяло, което добавя допълнителни ползи“.

Приблизително 38 милиона хора по света живеят с ХИВ, като близо 73 милиона се лекуват, често със силни антиретровирусни лекарства, които могат да контролират вируса. Много от тях не могат да се подложат на трансплантация на костен мозък, тъй като процедурата е инвазивна и рискована. Този тип лечение обикновено се прилага при онкоболни пациенти, които нямат други опции.

Чуйте повече за действието на ретровирусите, които правят намирането на лечение за СПИН толкова трудно, както и за терапиоята със стволови клетки в „Науката не спи“ с Никола Кереков.