Фастингът или “периодично гладуване” е доста популярен метод на хранене. Според мнозина, ако се храним само в определени часови прозорци от време ще можем да стопим излишните килограми, да нормализираме кръвното си налягане, да се освободим от натрупаните токсини в тялото и дори да се подмладим!

Със сигурност можем да изкажем поне дузина преимущества на този метод, но знаем ли кои са грешките, които може би допускаме по време на фастинг? В следващите редове ще ви споделим кои са и най-често срещаните. Ето ги и тях:

Хапвате прекалено много след като фастингът приключи

Със сигурност, след като сте гладували вероятно изпитвате желание да се нахвърлите на храната и мислите, че сте “заслужили” да хапнете обилно. Всъщност обаче това не е точно така.

Ако поемете по-голямо количество храна, можете да компенсирате всяка загуба на тегло, която сте постигнали по време на фаста. Хормонът грелин е отговорен за чувството на глад. Но той спомага и за увеличаването на апетита ви след гладуване. Ето защо, когато преядете, грелинът се повишава и ви прави още по-гладни, отколкото сте били преди. Това може да доведе до загуба на напредъка, който сте постигнали и дори да спомогне за покачването на тегло.

Запомнете: преяждането и периодичното гладуване са несъвместими!

За да избегнете тези неприятни последствия, след като фастът приключи, започнете с малка, питателна порция храна. Добър вариант са: костен или зеленчуков бульон, кисело мляко със семена от чия, малка порция салата с печено пиле, зелено смути, зеленчуков омлет или плод.

Избирате неподходящи храни, докато трае прозорецът ви на хранене

Периодичното гладуване е предпочитано от много хора, тъй като според неписаното правило, докато трае прозорецът за хранене, вие можете да хапвате каквото пожелаете. Това може да бъде доста изкушаваща мисъл, но може би не е най-правилната. Преработените храни, въглехидратите, които идват от сладко и напитките, съдържащи захар ще повишат нивата ви на инсулин, което пък може да доведе до увеличаване на теглото. Ако изберете по-здравословни храни като зеленчуци, пълнозърнести продукти, чисти протеини и полезни мазнини ще можете не само да отслабнете, но и да подобрите здравословното си състояние. Не забравяйте, че без значение от количеството и калорийното съдържание, тялото ви реагира различно на преработените храни и тези, които са с естествен произход. Целите храни се усвояват по-бавно и по този начин не предизвикват същия скок в нивата на инсулин, предава dnes.bg.