Световната здравна организация изпраща екипи със специалисти и медицински материали на Турция и Сирия след опустошителното земетресение в двете страни, предаде Ройтерс.

СЗО ще изпрати делегация на високо равнище, която да координира реакцията, както и три самолета с медицински консумативи, единият от които вече е на път за Истанбул, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг.

Д-р Иман Шанкити, представител на СЗО за Сирия, заяви, че нуждата от здравни грижи е огромна.

Смъртните случаи от двете страни вече надвишават 11 000 души. Длъжностни лица на СЗО изчислиха по-рано, че броят на загиналите може да стигне повече от 20 000 след бедствието.

Шанкити каза, че има и хиляди ранени, а след години война сирийската здравна система е в много затруднено положение.

Директорът на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън заяви, че подкрепата за психичното здраве също е от решаващо значение за оцелелите, както и за други текущи медицински нужди. СЗО отпусна 3 млн. долара като първоначална реакция.

Роб Холдън, който е ръководител на СЗО във връзка със земетресението, заяви, че много хора се нуждаят от подкрепа за „основните жизнени нужди“, като чиста вода и подслон при влошаване на метеорологичните условия.

След земетресението повреден път между двете държави бе поправен, за да се транспортират различни към Сирия, предаде ДПА.

СЗО вече може да достави на жертвите от бедствието в Северна Сирия стоки от първа необходимост от склад в Турция, каза днес Батир Бердикличев, представител на СЗО в Турция, докато чрез видеовръзка говореше с колегите си от централата на СЗО в Женева.

Два товарни самолета със стоки от СЗО са готови да излетят, като първият ще пристигне в Дамаск в четвъртък, а вторият в петък, каза Гебрейесус.

По-рано разкъсваната от война Сирия отправи критики, тъй като според нея Турция получава големи количества помощи, а тя остава пренебрегната.

Източник: Анелия Пенкова, БТА