Два отделни експертни съвета на Световната здравна организация обявиха подсладителя аспартам за „възможен канцероген“. Той обаче остава безопасен за консумация във вече установените препоръчителни нива.

Аспартамът е един от най-използваните подсладители в света. Той присъства в продукти на Кока-Кола и в дъвки. На пресконференция преди да обявят решението си, представителите на СЗО заявиха, че ако потребителите се колебаят дали да пият кола с подсладител или със захар, по-скоро трябва да преминат на трети вариант и вместо това да пият вода. 

Международната агенция за изследване на рака, базирана в Лион, Франция, обяви аспартама за „възможен канцероген“, което означава, че има ограничени доказателства, че тази субстанция може да причини рак, пише Ройтерс. 

Какво количество представлява риск трябва да се произнесе Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие, според която няма убедителни доказателства за вреди, които аспартамът да нанася, и запази препоръката си, която е хората да консумират под 40 милиграма на един килограм тегло на ден. Това означава, че човек, тежащ между 60 и 70 килограма, трябва да изпие над 10 кена с кола на ден, за да прехвърли този лимит.