За хора, предразположени към образуването на камъни в бъбреците, спанакът в суров вид не е препоръчителен, но добрата новина е, че при лека термична обработка няма някакъв проблем да бъде консумиран.

Образуването на камъни в бъбреците обикновенно се дължи на отлагане на специфични химикали, сред които е оксаловата киселина, която се среща в спанака, елдата, кафето, чая, кашуто, шоколада, бадемите и в някои други зелени зеленчуци.

Ако все пак държим да си хапваме спанак в суров вид, то тогава можем да избираме най-младите листенца, т.нар. бейби спанак. Младите листа съдържат по-малко количество оксалова киселина. Но каквито и да са вредите от спанака, то ползите са в пъти повече.

Той е отличен източник на витамин К, А, С, В12, В2, магнезий, фолиева киселина, желязо, цинк, селен, омега-3 мастни киселини и др. Друга полза от спанака е че, съдържа вещества, които са особено важни за здравето на сърцето.

Много полезен е и при стомашно-чревни заболявания. Защитава ни от рак на дебелото черво, от увреждане на клетките и ДНК мутации. Изключително ефективен е при артрит, остеопороза, мигрена и астма.

Съдържа лутеин – това е каротиноид, който ни предпазва от катаракта и други очни заболявания. Заслужава да присъства в менюто ни, ако искаме по-здравословен живот.