Студенти по медицина от Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ дариха нужна апаратура на двете детски отделения в УМБАЛ Бургас. Средствата са събрани по време на благотворителен мартенски базар в един от бургаските търговски центрове, като инициативата се е провела за втора поредна година, разказа Екатерина Лалева, председател на организацията:

„Средствата събрахме чрез благотворителен мартенски базар в един от търговските центрове. Продавахме мартеници, украса и други артикули, ръчно изработени от нас и наши близки. В инициативата ни се включиха много колеги от четирите курса по медицина. Успяхме да съберем сума от 2500 лева и с тях закупихме 11 инхалатора, термометри, апарати за измерване на кръвно налягане, маншети за монитори, глюкомер с тест ленти. Идеята да насочим вниманието си към детските отделения дойде от стажовете ни там. Апаратите са сред най-необходимите и често използвани, нуждата от подмяната им е постоянна“.

Дарението е предадено на началниците на двете детски отделения в областната болница д-р Борис Ангелов и д-р Хрипсиме Каспарян.

Асоциацията на студентите – медици в Бургас е основана преди година и целта е да провежда профилактични кампании и да се осъществи по добра връзка между лекари, пациенти и студенти по медицина. Младите хора много се надяват, че примера им ще бъде продължен, защото вярват, че с малки крачки се постига голямо добро.

Източник: БНР