На Балканите мерките срещу КОВИД-19 продължават постепенно да се отменят на фона на леки колебания в броя на новозаразените, който като цяло остава нисък. Тенденция към понижение се отчита при хоспитализираните с коронавирус, което насърчава нормализирането на живота в балканските страни. Допълнителен стимул за премахване на ограниченията е наближаващият летен туристически сезон.

АЛБАНИЯ

От 1 май в Албания са  премахнати всички ковид ограничения в очакване на рекорден летен туристически сезон. Не са задължителни маските на закрито, нощните клубове  ще работят и след 23 часа. Няма да се изисква негативен PCR-тест или доказателство за ваксинация на граничните пунктове на страната.

На 3 май новозаразените за денонощие са били 14, средният брой за седмица е бил 31, докато на 4 май новозаразените за 24 часа са били 20, а средният седмичен брой е бил 26 според данните на университета “Джонс Хопкинс“.

Около 43 процента от населението на Албания е ваксинирано. 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босненското министерство на правосъдието предложи тази седмица премахване на  специалните ковид мерки за влизане на чужденци в страната.

Предложението до министерството по сигурността е мотивирано с това, че настоящата епидемиологична ситуация в Босна вече от доста време е благоприятна.

Според последните данни на института “Джонс Хопкинс“ за денонощие в сряда в страната са регистрирани 30 нови случая на КОВИД-19 спрямо 58  във вторник.

Ваксинационното покритие на населението в Босна е 25,8 процента.

ГЪРЦИЯ

Гърция отчита рязък спад на ковид пациентите. Спрямо началото на март те са намалели с близо 58 на сто. В болница се лекуват около1486 души, а преди пет седмици са били 3532.  Намаление се отчита и при нуждаещи се от интензивни грижи ковид пациенти. 

При приема на пациенти се наблюдава стабилизиране и те вече не надвишават 150 дневно. 80 на сто от приетите болни са на възраст 60 години, а при неваксинираните пациенти продължават да се наблюдават по-сериозни усложнения. 

Препоръката към хората над 65-годишна възраст да си поставят трета бустерна доза обаче не е довела до масова ваксинация на възрастното население. Според данни на министерството на здравеопазването  от 1,5 милиона имащи право на трета доза са се ваксинирали 200 400 граждани и са подадени заявки за още 48 500.

Ваксинирани са около 73 процента от населението.

Малко над 8000 бяха в сряда новозаразени от КОВИД-19 в Гърция за 24 часа, а смъртните случаи са били 32.

От 1 май за влизане в Гърция вече няма да е необходимо  да се представя сертификат за ваксинация и преболедуване, както и отрицателен резултат от лабораторен тест за КОВИД-19.  

Сертификатите за ваксинация срещу КОВИД-19 вече няма да се изискват и за влизане в закрити помещения. Кафенетата, ресторантите и заведенията са сред обектите на закрито, където мярката отпада.

Новите мерки предвиждат 100 процента запълване на капацитета на заведенията, а учениците във всички класове няма да се налага да извършват тестове за самодиагностика, за да посещават учебните занятия.

До края на май остава задължително използването на предпазни маски в затворени помещения. На 31 май мярката ще бъде преразгледана.  

КИПЪР 

Общо 12 553 души в Кипър са получили четвъртата доза ваксина срещу КОВИД-19, като ваксинацията продължава, съобщи изпълняващият длъжността ръководител на службата за медицински сестри Евагорас Тамбурис.

Четвъртата “игла” е предвидена за хора на възраст над 60 години, както и за специфични здравни групи.  Като цяло 86,7 процента от пълнолетното население на Кипър е напълно ваксинирано, каза той. По-конкретно, 667 253 са получили първа доза, 644 117- втора и 471 093 – трета бустерна доза.

Сред децата на възраст от 5 до 11 години общо 10,8 процента са  с поне една доза ковид ваксина. При децата от 12 до 15 години съответният процент е 51,2 на сто, а при 16 до 17 годишните 61,2 на сто.

Кампанията за втора бустерна доза стартира на 30 март и първо обхвана гражданите над 70-годишна възраст.

Ваксинационното покритие срещу КОВИД-19  на населението е 53,34 процента.

КОСОВО

Леко повишение за заразените с КОВИД-19 отчита Косово. На 5 май за денонощие са регистрирани 16 нови случая като няма починали. За предходното денонощие e имало три нови случая. 

Общият брой на активните случаи е 402.

Поставени са 1 826 287 дози ваксини, а 822 059 души са с втора ваксина.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Правителството на Република Северна Македония отмени всички ограничителни ковид мерки, освен задължителното носене на защитни маски в здравните заведения, аптеките и институциите за грижи за възрастни и хора с увреждания.

Кабинетът  препоръча на здравните центрове да засилят ваксинацията на хората над 80 години поради слабата имунизация в тази възрастова група, както и да продължи ваксинацията сред здравните специалисти.

Новите случаи на КОВИД-19 в страната през последните 24 часа са били 139 от направени 1424 теста, като няма починали. Повторно заразените са 25.

Ваксинационното покритие е 40 процента.

РУМЪНИЯ 

Новите случаи на заразени, хоспитализирани и на пациенти в тежко състояние с диагноза КОВИД-19 в Румъния запазват низходящата си тенденция.

По последни данни са регистрирани 685 нови случая за денонощие след направени 20 174 PCR и бързи антигенни тестове. Делът на положителните резултати е 3,39 на сто. Предходния ден новозаразените са били 831.

Министерството на здравеопазването уточни, че сред новите случаи има 74 на хора, които вече са боледували от КОВИД-19 преди повече от 90 дни. 

През последното денонощие са регистрирани 21 смъртни случая, свързани с ковид, като четири от тях са от предишен период. Предходния ден бе съобщено за девет починали с диагноза ковид. 

Към 5 май хоспитализираните с ковид са 1066, а в интензивни отделения се лекуват 167 души. Броят на лекуващите се в болница, включително в тежко състояние, намалява, отбелязва здравното министерство.

Напълно ваксинирани са 42 процента от гражданите на Румъния.

В началото на март страната отмени всички ограничения, свързани с КОВИД-19.

СЛОВЕНИЯ

Потвърдените нови случаи на КОВИД-19 за денонощие в Словения в сряда са били 990 при направени 7729 PCR  и бързи антигенни тестове. Според министерството на здравеопазването са били хоспитализирани 79 души, а петима са починали.

Броят на хоспитализираните е продължил да намалява миналата седмица, като е спаднал под 100. Броят на нуждаещите се от интензивна грижа също леко е намалял. Общо регистрираните новозаразени са били 5900 за седмицата, което е с около 1000 под бройката от предходната седмица.

Близо 59 процента от населението е ваксинирано.

СЪРБИЯ

Сърбия отмени всички ограничения при влизане в страната, свързани с коронавируса.

От полунощ на 3 май всички мерки за контрол и ограничение на КОВИД-19 при влизане в Сърбия бяха отменени както за гражданите на страната, така и за чужденци.  

Решението е прието в съответствие с актуалната епидемиологична ситуация.

За последното денонощие са потвърдени 597 нови случая на КОВИД-19 в Сърбия при тествани 9181 души, а четирима са починали.

В болница са 346 пациенти, от които 23 на респиратор.

Епидемиологичната ситуация в страната се стабилизира, броят на пациентите на респиратор намалява.

Ваксинационното покритие според университета “Джонс Хопкинс“ е 37,42 процента.

ТУРЦИЯ 

В Турция продължава да намалява броят на заразените с КОВИД-19.

По данни на турското министерство на здравеопазването през изминалото денонощие са регистрирани 1132 новозаразени от направени общо 90 301 теста (т.е. само 1,25 процента от тестваните са положителни). Седем души са загубили битката с коронавируса, а оздравелите са 1185.

По последни данни 85,44 процента от населението на възраст над 18 години в Турция е ваксинирано с две дози ваксина, а с една поставена доза са 93,15 на сто от гражданите. Досега в Турция са поставени общо 147,5 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19.

В края на април бе отменено изискването за носене на предпазни маски на закрито с изключение на болниците и градския транспорт. 

ХЪРВАТИЯ 

Хърватия отмени всички ковид ограничения при влизане в страната тази седмица.

Последно отчете 961 новозаразени за денонощие и 9 смъртни случая, свързани с КОВИД-19. Активните случаи са 5621.

Общо са поставени 5,24 милиона ковид ваксини, като ваксинационното покритие е 59,50 на сто – 70,76 процента от възрастните са ваксинирани, като 68,69 са напълно ваксинирани.

ЧЕРНА ГОРА

Има известно колебание в тенденцията при дневния брой новозаразени в Черна гора. През последните  24 часа са регистрирани 65 нови случая на заразени с коронавирус, а един човек е починал заради последици от инфекцията според данните на института за обществено здраве.

Пандемията е в стабилна, ниска фаза, но през последната седмица е отчетен по-голям брой заразени, заради което е нужно да продължим да сме предпазливи, коментира тази седмица директорът на института Игор Галич.

Около 45 процента от населението е ваксинирано.