Вирусът SARS-CoV-2, който причинява КОВИД-19, може директно да зарази коронарните артерии и да предизвика силно възпаление на мастните плаки в тях, увеличавайки риска от инфаркт и инсулт, съобщи Синхуа. 

Ново изследване, финансирано от американските Национални институти по здравеопазване(NIH), установи, че вирусната РНК на SARS-CoV-2 е налична и се реплицира в коронарни лезии, открити при аутопсия на тежки случаи на КОВИД-19.

Според изследването, публикувано в „Нейчър кардиоваскюлър рисърч“, SARS-CoV-2 предизвиква силен възпалителен отговор в култивирани макрофаги и човешки атеросклеротични съдови експланти със секреция на цитокини, за които е известно, че предизвикват сърдечносъдови събития.

Изследването показва, че SARS-CoV-2 заразява коронарните съдове, предизвиквайки възпаление на плаката, което може да предизвика остри сърдечносъдови усложнения и да увеличи дългосрочния сърдечносъдов риск.
   
Резултатите могат да помогнат да се изясни защо някои хора, които се разболяват от КОВИД-19, са изложени на повишен риск от сърдечносъдово заболяване или, ако вече го имат, да развият повече усложнения, свързани със сърцето, отбелязват от Националните институти по здравеопазване. БТА