Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията на някои плодове може да предизвика рязък скок на кръвната захар. Основната особеност на тези храни е високият гликемичен индекс (ГИ), който показва скоростта на усвояване на въглехидратите. Колкото по-висок е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на кръвната захар, казва Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог пред агенция Прайм.

“Редовната консумация на храни с висок гликемичен индекс нарушава метаболизма, предизвиква чувство на глад и активира натрупването на мазнини. Освен това прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс води до развитие на диабет тип 2”, подчертава лекарят.

Високи стойности на ГИ (над 70) са характерни за сладкишите, хлебните изделия от пшенично брашно, ориза, картофите, юфката, разтворимите кремове и нишестета и газираните напитки. В тази група се включват плодове и зеленчуци като диня, пъпеш и моркови.

Много зърнени храни, бобови растения, зеленчуци, горски и цитрусови плодове имат нисък ГИ.

Ядките помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, твърди специализираното американско издание “Еat This, Not That!”.

Отбелязва се, че нивото на глюкозата в кръвта зависи не само от въглехидратите, но и от количеството протеини, мазнини и фибри, които присъстват в храната. Експертите съветват да се консумират ядки като допълнение към други храни, като ябълки, които бързо повишават и след това понижават нивата на кръвната захар. Въпреки това, добавянето на шепа ядки или ядково масло към вашата диета може да помогне за намаляване на скокове и спадове на кръвната захар след хранене. В резултат на това тези закуски ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго. БНР