Британски учени разработват модел за ваксина, която в рамките на сто дни да се адаптира за борба с непозната болест – Х, с евентуален пандемичен потенциал, съобщи ДПА.

Учени от университета в Оксфорд са правили опити за адаптиране на ваксината, създадена от Оксфорд-АстраЗенека срещу COVID-19, както и с други ваксини. Международната организация Коалиция за иновации в областта на готовността за епидемии обяви, че е отпуснала на учени от Оксфорд 80 млн. щатски долара за проекта. Те ще разработват прототип на ваксини срещу „високорискови“ вируси, които могат да причинят пандемии в бъдеще.

Този прототип трябва да бъде адаптиран бързо при спешни обстоятелства. Освен това трябва да се разработи работен модел за бързо производство на ваксина за масови имунизации в случай на зараза.

Проф. Андрю Полард, директор на изследователската група за ваксини в Оксфорд и учен от института за изучаване на пандемиите, каза, че проектът е критично важен за готовност при бъдещи пандемии. Според д-р Ричард Хачет, изпълнителен директор на Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии, партньорството с научния екип за ваксините от Оксфорд и институцията е важно за готовността срещу бъдещи пандемични заплахи.

Учени от Британската агенция за здравна сигурност също разработват на ваксини срещу „Х“ в лабораторията Портън Даун в Уилтшър.