Учени от престижния американски университет „Харвард“ и швейцарския фармацевтичен гигант „Рош“ (Roche) са разработили изцяло нов клас антибиотици, които са високо ефективни срещу една от резистентните на съществуващите лекарства бактерии. 

В проведените клинични тестове, включително с хора, новият антибиотик, носещ името Zosurabalpin, е показал изключително висока ефективност в противодействието на една от трите бактерии, считани за нелечими от Световната здравна организация, и представляващи голяма опасност за човешкото здраве.

Грам отрицателната бактерия CRAB, която вече може да бъде третирана с новия антибиотик, е причинител на пневмония и сепсис, често водещи до летален изход, особено при пациенти с намалена имунна защита. 

Досегашните опити за лечение бяха безрезултатни заради особения строеж на мембраната на бактерията и нейната адаптивност. Агенциите отбелязват, че това е първият създаден нов антибиотик за борба с грам-отрицателни бактерии от 50 години насам.

Междувременно здравните власти в Лонг Айлънд, Ню Йорк съобщиха, за нарастващ брой на случаите на бактериалната дихателна инфекция коклюш, известна още като магарешка кашлица.

Досега са регистрирани 108 случая на заболели от коклюш, които са предимно сред ваксинирани лица.

Ваксината срещу коклюш е част от задължителния имунизационен календар, но въпреки това за изминалата година в САЩ е отбелязано двойно увеличение на това заболяване, в сравнение с предходната 2022 година. 

Здравните служби призовават за стриктно спазване на имунизационния календар, за да се избегнат усложнения.