Ранното лечение на множествена склероза може да бъде ключово в подобряването на дългосрочното качество на живот. По този начин се намалява риска от инвалидизация на по-късен етап.

Научен труд разглежда третирането на тежкото автоимунно заболяване множествена склероза в различни стадии. Сравнява се започването на лечение още в първите етапи след диагнозата на заболяването с третиране на късен етап. Научното изследване е публикувано в списание Neurology от Американската академия по неврология.

Въпреки, че множествената склероза няма открит лек, навременното лечение може да спомогне значително за максималното поддържане на здравето. Изследването разглежда теорията зад ранното третиране на състоянието, като резултатите сочат, че тези, които предприемат мерки възможно най-рано имат най-нисък риск от физическо инвалидизиране в сравнение с други. Инвалидизирането включва неспособност за самостоятелно придвижване, както и проблеми с моторните функции, зрението или умствените способности. Друго откритие сочи, че най-ранно третираните са 60% по-малко вероятно да преминат към следваща фаза в множествената склероза от други, както и са 50% по-вероятно да останат в стабилно състояние до година след първоначалното лечение на заболяването.

Ранното лечение на заболяването служи за поддържане на състоянието при пациентите, каквото е в този даден момент. Така се позволява на пациентите да задържат максимално качество на живот. За ранното прихващане на заболяването от специалисти се правят няколко възможни теста – кръвни тестове, магнитен резонанс на мозъка и гръбначния стълб, както и анализ на гръбначно-мозъчна течност. След откриването на заболяването има различни видове лечение, които могат да се приложат. Но ефективността на всяко едно различно лечение зависи от някои индивидуални фактори, като възраст, стадий на развитие на заболяването, други заболявания.

Множествената склероза е автоимунно заболяване което няма точно установена причина за появата си. Но знаем, че има някои фактори, които могат да се имат предвид за намаляване на риска от появата на състоянието. Препоръчва се спазването на здравословна диета и сънен режим, както и честата физическа активност. Рисков фактор за множествената склероза е тютюнопушенето – проучвания сочат, че спирането на тютюнопушенето може да намали бързината на развитие на болестта в организма. Прочети още на: Ранното лечение на множествена склероза предотвратява прогресията ѝ.