Вижда се краят на COVIDа. 100-150 пъти по-малко случая има, отколкото на грип. Имаме сериозно намаляване на случаите на грип и COVID. При коронавируса има и голямо генетично разнообразие. Сега само 1,5 пъти по-голяма е смъртността от COVID, отколкото от грип. Преди 3 години беше 5-10 пъти. Това каза за „Офанзива“ проф. Тодор Кантарджиев.

Той определя като най-плашещи неразбирането и вредните приказки на някои хора с цел популярност. „Те костваха животите на много хора. Много хора, които бяха среяу мерките и ваксините, дори не се извиниха, а си проправят път с лакти. Още са ми обидени някои хора, питат докога да си мият ръцете. Нашите мерки бяха едни от най-меките в Европа. Не сме имали полицейски час, бяхме единствената страна, която не затвори православните храмове. Подготвихме здравната система. Не сме имали чак локдауни. Пандемията ни направи по-състрадателни“, смята той.

По думите му в Европа е доминирал H3 грипът, а при нас H1. „Когато се налагат мерки, които са неприятни на хората, трябва да се мотивираш. Чакахме ваксините, затова мерките бяха по-строги. Когато един микроб е опасен и смъртоносен, ваксината, която се прави срещу него, е много ефективна. Когато той не приличава много смърт и е генетично разнороден, ваксините не са много полезни за него. През 2020 г. и 2021 г. ваксините бяха много полезни“, коментира проф. Кантарджиев. 

Според него ваксините за новите варианти имат значение само като бустер. „Предвижданите нови ваксини са наистина повече“, смята той. 

Източник: НОВА