Лични лекари връщат възрастни хора, желаещи да се ваксинират безплатно срещу грип. Първите ваксини по програмата на здравното министерство вече са доставени, но направената имунизация не може да се регистрира в здравно-информационната система, обясни пред БНР д-р Станислава Крайселска от София. Тя отпраща пациентите си от два дни.

Тази година в държавната програма за профилактика на хората над 65 години срещу грип участва нова фирма, доставяща ваксина. Количествата от новия продукт са стигнали до личните лекари, но не могат да се опишат в информационната система, обясни д-р Крайселска.

От фирмата-доставчик на софтуерната програма обяснили в началото на седмицата, че се очаква указание на сайта на Здравната каса и актуализация на информацията за новата ваксина в националната здравно-информационна система. 

След това ще има актуализация и в програмата. От „Информационно обслужване“ обясниха за Хоризонт, че при тях системата е изправна и до момента са регистрирани над 2000 поставени ваксини срещу грип. Това може да са и ваксини извън държавната програма. 

Междувременно д-р Крайселска казва, че моментът за ваксинация е подходящ, тъй като пациентите ѝ са здрави.