Американската администрация по храните и лекарствата одобри нова терапия за диабет тип 1, при която хората с това заболяване ще получават дарени панкреасни клетки, способни да произвеждат инсулин.

Първата клетъчна терапия за диабет тип 1 беше одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) на 28 юни. Лекарството, наречено Lantidra, се състои от вливане на произвеждащи инсулин панкреатични клетки от починал донор. Това е първото одобрено лечение за хора с диабет тип 1, които не могат да контролират кръвната си захар със стандартните инсулинови инжекции или инфузии, според NewScientist, цитирана от БГНЕС.

Диабет тип 1 е хронично състояние, при което имунната система на организма погрешно атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Хормонът спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като придвижва глюкозата от кръвта в клетките за енергия.

Хората с това състояние трябва да проверяват нивата на кръвната си захар няколко пъти дневно и да прилагат подходящ инсулин, за да поддържат тези нива в безопасни граници.

Някои хора с диабет тип 1 обаче се затрудняват да предотвратят високите нива на кръвната захар с инсулин, без да коригират прекалено ниските нива на кръвната захар, причинявайки хипогликемия.

При други може да се развие и неосъзнатост за хипогликемия, при която човек не е в състояние да забележи спада на кръвната захар и следователно не може да се намеси, за да предотврати по-нататъшното ѝ понижаване.

Lantidra представлява еднократна инфузия, която доставя панкреатични клетки от донор в главната вена на черния дроб. Лицата, които я получават, трябва да приемат имуносупресивни лекарства, за да се попречи на имунната им система да увреди клетките на донора, които секретират инсулин.

Понастоящем лекарството е одобрено за възрастни с диабет тип 1, при които се наблюдават повтарящи се епизоди на много ниска кръвна захар въпреки интензивното лечение на диабета.

FDA е взела това решение въз основа на две клинични проучвания, в които 30 участници са получили между една и три инфузии на лекарството.

Около 70% от тях не са имали нужда да приемат инсулин една година или повече след инфузията, а 30% не са имали нужда да го приемат повече от пет години. източник: БНР