Американски учени присадиха успешно бъбреци от прасе на човек и обявиха, че те функционират нормално – съвсем като човешките.

Експериментите са извършени от два независими лекарски екипа и отбелязват ключов напредък в развитието на ксенотрансплантацията – пренасяне на органи и тъкани от животни на хора, съобщават Би Би Си и Си Ен Ен.

И двете процедури са приложени върху пациенти в мозъчна смърт със съгласието на близките им.
Едната от операциите е извършил лекарски екип от Университета на Алабама на 52-годишен мъж.

Заменени са и двата му бъбрека с генномодифицирани органи от прасе. За първи път в историята на медицината донорските органи не само не са отхвърлени, но и бързо са започнали да функционират съвсем нормално, тоест да произвеждат урина и да почистват тялото на новия си стопанин от токсични отпадъци, съобщава научното списание JAMA Surgery, което подробно описва процедурата.

По същото време подобна операция с дългосрочен успех правят и хирурзи от Медицинския център “Лангън” към Нюйоркския университет.

И двата теста се определят като предклинични, тъй като реципиентите са били в биологична смърт.

Следващата стъпка е присаждане на живи пациенти, 

обяснява Би Би Си.

Здравите бъбреци филтрират от кръвта отпадъчния продукт, наречен креатинин. Измерването на нивата на креатинина в кръвния серум помага да се определи колко добре работи трансплантираният орган.

В миналото са правени успешни присаждания на свински бъбреци върху нечовекоподобни маймуни, припомня Си Ен Ен.

Но креатининът идва от химикал, който доставя енергия на мускулите, и количеството може да варира в зависимост от мускулната маса. А средният възрастен човек е доста по-голям от другите примати, затова резултатът при маймуните не може автоматично да важи и за хората, обясняват експертите.

“Задължително е да покажем, че свинските бъбреци не само произвеждат урина, но и успяват да изчистят креатинина у възрастни пациенти, преди да започнем да прилагаме метода – каза д-р Джейми Лок, шеф на Института за трансплантация UAB в Алабама и водещ участник в изследването. – Задачата на новите бъбреци е не просто да произвеждат урина, а и да извадsj токсините от тялото. Ние успяхме да постигнем това.”