Хората над 65-годишна възраст, които приемат ниски количества аспирин, биват защитени от развитието на диабет тип 2. Заключението е на екип под ръководството на проф. София Зунгас от Университета Монаш в Мелбърн, Австралия.

Екипът на проф. София Зунгас, ендокринолог и директор на Училището по обществено здраве и превантивна медицина в Университета Монаш, използва данните от мащабното проучване ASPREE, което изучава ефекта от малки дози аспирин върху хората над 65 години и търси отговор на въпроса дали лекарството намалява сърдечносъдовите заболявания, честотата на фрактурите и дори скоростта на стареене. Проучването се осъществява в Австралия и САЩ. По време на него биват наблюдавани общо 19 703 жени и мъже – 16 703 са австралийци на възраст над 70 години, а 2411 са американците над 65 години. Изследователите откриват, че всекидневният прием на 100 мг аспирин намалява случаите на диабет с 15% в сравнение с контролната група. Оказва се още, че нивата на кръвна захар на гладно се повишават много по-бавно. Това, предполагат учените, означава, че противовъзпалителните лекарства могат да намалят риска от развитието на диабет.

„Аспиринът намалява честотата на диабета и намалява скоростта, с която с напредването на възрастта се увеличават нивата на кръвната захар при доброволците. Като се има предвид колко бързо расте разпространението на диабет тип 2 особено сред по-възрастните хора, е важно да продължим с проучванията затова доколко противовъзпалителните лекарства, които имат механизъм на действие, подобен на аспирина, са в състояние да повлияят на заболяването, особено в общностите, където то възникна често“, казва проф. Зунгас.