Имуносупресивната терапия обичайно е комбинация от няколко лекарствени препарата в съответни дози. Повишаването или намаляването на дозата на всеки един от съставящите медикаменти най-често е динамичен процес, свързан с извършване на специализирани кръвни тестове. Прекъсвания в терапията на трансплантирани пациенти не бива да има, тъй като има реален риск от отхвърляне на трансплантирания орган или тъкан и цялостно компрометиране на лечебния резултат.

Няма административна структура в България, която да променя имуносупресивната терапия на който и да е пациент. Много лесно е на Здравната каса и МЗ да проверят и да видят колко са трансплантираните пациенти, които приемат различни препарати, които влизат в т.нар. група „имуносупресивна терапия“.

Това заяви в „Нашият ден“ Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“.

Тя допълва, че за спасяването на живота на всеки един трансплантиран пациент е употребен невероятен финансов ресурс. Имуносупресивната терапия се приема без прекъсване и никой няма право да я спира. Единствено лекар имунолог може да я променя.

„Бих искала да успокоя трансплантираните пациенти, че ще направим всичко възможно да имат достъп до терапия. Ако трябва, дори ще осъдим държавата, защото това е форма на дискриминация“, казва още тя.

Чуйте повече в звуковия файл.