От 23 до 29 април отбелязваме Европейската имунизационна седмица, чиято цел е да се повиши осведомеността, да се подобри комуникацията и да засили подкрепата за ваксинацията в Европейския регион на СЗО.
Организации от цяла Европа провеждат кампании, събития и дейности, които насърчават гражданите да се вимунизират, като важен елемент от публичното здраве.

Тази година мотото на кампанията в Европа е „Всяка доза има значение“.

По време на Covid пандемията, при имунизациите на децата у нас се наблюдава значителен пропуск, но от миналата година ваксинацията е нормализирана, каза пред Радио София педиатърът доц. д-р Рада Маркова. Тя уточни, че все още в различни групи в социалните мрежи се разпространяват антиваксърски твърдения.

„Смятам, че особено пробива в задължителните ваксини и то в много модерни страни като Германия, Австрия, Франция, имаше съответно дори смъртни случаи от дифтерия, полиомиелитът в Израел, където също имаше пробив в задължителната ваксина, показаха, че тези заболявания съществуват и могат да бъдат фатални за децата. В големия процент от случаите, родителите, имайки тези примери, са убедени в смисъла на задължителните ваксинации“, добави доц. д-р Рада Маркова.

По отношение на вируса, който причинява варицела и опасността след преболедуването му да се „отключи“ херпес Зостер, тя обясни, че ваксината срещу варицела е редно да влезе като задължителна в България.

Реимунизацията също е важна част от имунизационния календар, припомни д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването.

„Задължение на общопрактикуващите лекари е да напомнят на пациентите си, че подлежат на реимунизация. Нещо важно – човек, ако си пропусне годината, когато подлежи, остава подлежащ. Всеки, който не е приел доза на конкретната възраст, по най-различни причини, трябва да го направи при първа възможност“, добави д-р Радосвета Филипова.

Източник: БНР