Първото лекарство, изцяло генерирано от изкуствен интелект, влезе в клинични изпитания с хора.

Insilico Medicine, базиран в Хонконг биотехнологичен стартъп с над 400 милиона долара финансиране, създаде лекарството INS018_055 като лечение на идиопатична белодробна фиброза, хронично заболяване, което причинява белези в белите дробове. Състоянието, което се разпространи през последните десетилетия, в момента засяга около 100 000 души в САЩ и може да доведе до смърт в рамките на две до пет години, ако не се лекува, според Националните здравни институти.

„Това е първото напълно генерирано от изкуствен интелект лекарство, което достига до клинични изпитания при хора и по-специално до Фаза II изпитания с пациенти“, каза Алекс Жаворонков, основател и главен изпълнителен директор на Insilico Medicine, пред CNBC. „Въпреки че има други лекарства, създадени от изкуствен интелект, които се изпитват, нашето е първото лекарство както с нова цел, открита от изкуствен интелект, така и с нов дизайн, генериран от изкуствен интелект.“

Процесът на откриване на новото лекарство започна през 2020 г. с надеждата да се създаде лекарство, което да преодолее предизвикателствата при настоящите лечения за заболяването, които се фокусират най-вече върху забавяне на прогресията и могат да причинят неудобни странични ефекти, каза Жаворонков.

Той добави, че Insilico е избрал да се съсредоточи върху това заболяване, но компанията има две други лекарства, частично генерирани от AI в клиничния стадий. Едното е лекарство срещу Covid-19 във фаза едно клинични изпитвания, а другото е лекарство срещу рак, по-специално „инхибитор на USP1 за лечение на солидни тумори“, което наскоро получи одобрение от FDA за започване на клинични изпитвания.

„Когато стартирахме тази компания, ние се фокусирахме върху алгоритми – разработване на технология, която може да открива и проектира нови молекули“, каза Жаворонков. „Никога не съм си представял в онези ранни дни, че ще има AI лекарства в клинични изпитвания с пациенти. Но осъзнахме, че за да валидираме нашата AI платформа, трябваше не само да проектираме ново лекарство за нова цел, но и да го включим в клинични изпитвания, за да докажем, че нашата технология работи“.

„Очакваме да имаме резултати от текущото изпитване Фаза II през следващата година“, каза Жаворонков, добавяйки, че е трудно да се предвиди точното време за бъдещите фази, особено след като заболяването е сравнително рядко и пациентите трябва да отговарят на специфични критерии.