Ръководството на УМБАЛ „Александровска“ е взело решение да отстрани от длъжност началника на клиниката по хирургия доц. д-р Манол Соколов, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Той ще бъде отстранен от длъжност до приключване на оповестената от прокуратурата проверка, започнала след медийно разследване за дарено на него жилище в София от възрастна пациентка.

Случаят, макар и с характер на частни дарителски отношения между граждани, за съжаление засяга отношенията „лекар-пациент“, където лекарят е служител на болницата, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в публичното пространство, посочват от лечебното заведение.  

Изпълнителният директор на болницата проф. Атанас Йонков е призовал доц. Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на „имотния казус“, но той е отказал. 

Ръководството на болницата е разпоредило проверка за установяване дали дарителката на имота  д-р Лидия Чакърова е постъпвала някога като пациент.

„Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, тъй като създава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в лични взаимоотношения с тях извън болниците. Това крие риск да бъде разрушено доверието „лекар-пациент“ и по този повод ръководството на университетската болница отстранява доц. д-р Манол Соколов до приключване на следствието по случая“, се посочва в съобщението.

И още: „Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият морален и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки личното удобство, изгода и собствен интерес в полза на болния. Очакваме колегата лично и публично да даде обяснения как частните му взаимоотношения, включително и като лекар, с дарилата го собственичка, се свързват в момента негативно с името на болницата ни.

Осветляването на казуса от прокуратурата и лично от доц. Манол Соколов ще бъде в полза на защитата на авторитета на УМБАЛ „Александровска“ като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското образование в България“, пише още в съобщението. БНР