Жена откри, че след раждане в тялото ѝ е останал хирургичен инструмент с размер на „чиния за вечеря“. Тя страдала от болки в корема в продължение на 18 месеца след цезарово сечение, пише в. „Гардиън“.

Изследване със скенер установява, че в майката има ретрактор „Алексис“ (прибиращо устройство), останал в нея, след като е родила в градската болница в Окланд, Нова Зеландия през 2020 г.

„След цезаровото сечение в корема ѝ е оставен ретрактор за рана „Алексис“ (AWR) – устройство, което се използва за изтегляне на краищата на раната по време на операция. В резултат на това жената е страдала от хронична коремна болка, докато устройството не е било открито случайно при компютърна томография на корема“, се казва в доклад на комисаря по въпросите на здравето и уврежданията в Нова Зеландия.

Изключително големият AWR, „с размерите на чиния за вечеря“ и предназначен за прибиране на разрези с диаметър до 17 см, не е бил открит чрез рентгенова снимка.

След първоначалните разследвания по случая Te Whatu Ora Auckland, бивш районен здравен съвет, твърди, че е проявил разумни умения и грижи спрямо 20-годишната пациентка. Комисар Макдауъл обаче установява, че Te Whatu Ora Auckland е нарушила кодекса за правата на пациентите.