Американски учени съобщиха, че разработват ваксина срещу най-агресивния тип рак на гърдата. Резултатите от първите клинични проучвания са оценени като обнадеждаващи.

Изследванията за ваксина срещу т.н. тройно негативен рак на гърдата се провеждат от клиниката в Кливланд, но ваксината е разработена от базираната в Калифорния биотехнологична компания Anixa.

В първата фаза  на проучването са били включени 16 жени. 3 пъти на всеки две седмици те са получавали по една ваксина. Резултатите досега показват, че не е имало сериозни странични ефекти и при 75% от пациентките е имало добър имунен отговор.

В момента ваксината се разработва с цел да се спре повторната поява на  заболяването при пациентки, които вече са били лекувани за тройно отрицателен рак на гърдата.

В следващата фаза на изследването учените планират да  се фокусират върху използването на ваксината за предотвратяване на появата на  заболяването.

Според  д-р Амит Кумар председател и главен изпълнителен директор на  компанията Anixa  „ваксината е предназначена да насочва имунната система да унищожава раковите клетки чрез механизъм, който никога досега не е бил използван за разработване на ваксина срещу рак“.