„Кератопластиката или трансплантация на роговица на окото от трупен донор, търпи истинска революция през последните 5-6 години“. Това съобщава д-р Веселин Даскалов, управител на СОБАЛ „Пентаграм“ след Националната офталмологична конференция „Постижения и перспективи в офталмологията“.

Кератопластиката е една от най-старите трансплантации в човешкия организъм. В последните години се въведеждат нови техники, които променят коренно резултатите от тази хирургия. Сред тях са предната и задна ламеарна кератопластика. Технологията обаче, която направи революция в тази област, е въвеждането на фемтосекунден лазер. Той позволява изключително прецизно изрязване и на донорната, и на реципиентната роговица. Използва се нова геометрия на разреза, което осигурява атравматичност и много по-бърза зрителна рехабилитация.

Една от първите специализирани очни болници на Балканския полуостров, която включва фемтосекундния лазер в оперативната интервенция по трансплантация на роговица е СОБАЛ „Пентаграм“, където това се извършва от 2015 г.

„За съжаление тази процедура все още е недостъпна за част от пациентите, тъй като е доста скъпа и не се раимбурсира от НЗОК, но резултатите, които постигаме с нея, са впечатляващи“, посочва още д-р Даскалов.

Този вид операция е по-добра, по-предвидима, с по-добри функционални резултати след операцията и по-малки постоперативни усложнения. Столичната болница е единствената не само в България, но и в региона, която разполага с последно поколение лазер, който може да се използва едновременно за лечение и на катаракта, и на кератопластика.

Екипът на СОБАЛ „Пентаграм“ представя и нов продукт в борбата с възрастово обусловената макулна дегенерация. Това е нова молекула, която е с двоен път на блокиране на макулната дегенерация и диабетния макулен едем. Предстои съвсем скоро да бъде въведена в масовата практика, съобщават още от лечебното заведение.