България е изключително богата на билки и лечебни растения. Учените непрекъснато откриват нови такива„. Това каза пред БНР Виктория Лазова – директор на Научноинформационния център „Българска енциклопедия“ към БАН, преди официалното представяне пред публика на енциклопедията „Лечебни растения“. 


По думите й България е на първо място в Европа и на едно от първите места в света по износ на лечебни растения. 50% от този износ са култивирани лечебни растения, добави тя.


Енциклопедията за лечебните растения е предназначена за широк кръг читатели, за хора, които се интересуват от темата, за студенти, за лекари, фармацевти, специалисти, за които тя може да бъде много ценен справочник, коментира Лазова. Тя отбеляза, че в енциклопедията са включени над 270 лечебни растения и в нея може да бъде намерена доста широка информация за това как и кога се събират билките, а също и как се съхраняват и използват. В книгата са включени и „бабините рецепти“, които са изпитани в практиката, добави Лазова.


Според нея интересът към лечебните растения в България е голям. Те са и част от природосъобразния начин на живот, посочи тя и уточни, че в книгата не са включени лечебни растения с много силно действие, които трябва да се приемат под лекарско предписание. Цялото интервю чуйте в звуковия файл в сайта на Националното радио.