В страната е установен случай на вариант на Омикрон на Covid-19, наблюдаван с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Вариантът е XBB.1.5 и е установен в София, предаде БТА.

СЗО наблюдава този вариант заради неговия потенциал за ускорено разпространение и намалена неутрализация от ваксинален и естествен имунитет от предишните варианти на SARS-CoV-2, посочиха от Центъра. Пациентът е на домашно лечение.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 87 клинични проби със SARS-CoV-2, като пробите са взети от пациенти с Covid-19 в периода 9 декември 2022 г. – 11 януари 2023 г.. Изпратени са от 14 различни лечебни заведения от 10 области на страната. При всички клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон.

За последното денонощие у нас са регистрирани 11 нови случая на Covid-19 (1,85 на сто положителни проби от направените тестове). Починали няма, а като излекувани са отчетени шестима души.

Източник: БНР