В  Плевен се прилага иновативен подход при лечение на жени с генитален пролапс. Инвестицията се използва от екип на Клиниката по гинекология на болница „Сърце и Мозък“, ръководен от д-р Александър Любенов, който извършва лапароскопски операции с поставяне на платна с цел „повдигане“ на тазовото дъно и възстановяване на нормалната анатомия, съобщиха от лечебното заведение.

Предимството на метода пред конвенционалната вагинална хирургия е бързото възстановяване, възможността за запазване на матката и най-вече ниския процент рецидиви. Лапароскопското поставяне на платна е златен стандарт при лечение на жени с генитален пролапс.

От болницата поясняват, че гениталният пролапс е състояние, засягащо над половината от жените след 50-годишна възраст. Основните симптоми са свързани със свличането на репродуктивните органи – чувство за тежест, „опъване“, затруднения при уриниране и дефекация. С напредване на възрастта тъканите губят своята здравина и предразполагат към такъв тип „свличане“. Тъй като това състояние е свързано с нарушаване на анатомията, оперативното лечение е метод на избор, а поставянето на платно възстановява здравината на засегнатите тъкани.

Включвайки този тип операции в арсенала си, Клиниката по гинекология на тази болница в Плевен е единствена в Северна България, извършваща целия набор от гинекологични операции – от класически вагинални, през големи отворени операции с разрез, от минимално инвазивни лапароскопски и хистероскопски операции до високотехнологични операции с роботизираната система daVinci, посочват от лечебницата.  

Гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Сърце и Мозък“ – Плевен следва последните препоръки на световните и европейски гинекологични асоциации, казват от екипа.

Източник: Малин Решовски, БТА