Грипът вече настъпва, а страхът от Covid не е отминал. Лекарите предупреждават, че грипният вирус ще е по-агресивен, тъй като е бил подтиснат от коронавируса по време на пандемията, а и топлата есен спомага за това. 

Covid пандемията взе твърде много жертви, а голяма част от преболедувалите и до този момент усещат последствията върху здравето си. Това не ни позволява да забравяме за коронавируса и да подценяваме опасността, категорични са лекарите от Регионалната здравната инспекция в Благоевград, където се намира имунизационният кабинет, пред който всяка сутрин се извиват опашки от чакащи. 

По информация на БНР това е единственото място в областта към момента, където се поставят ваксини. От инспекцията обаче уточниха, че има достатъчно ваксини, ако другите центрове в областта и личните лекари искат да подновят този процес. 

Медиците съветват всички хора над 65 години, хронично болните и хората, които в работата си имат много контакти, да се ваксинират не само срещу Covid, но и срещу грип, защото по време на пандемията той е бил подтиснат и сега ще бъде изключително агресивен. 

Лекарите обясняват, че има нарастващ интерес към имунизациите, на фона на антиваксърските и хибридни атаки по време на пандемията, които разколебаха много хора в България. Имаше страх от Covid, имаше страх и от ваксините. Сега доверието, че ваксината защитава от тежко протичане на заболяването, е малко по-голямо, а и ваксините все още са безплатни за хората. 

Усещането, че интересът е голям, се дължи и на това, че твърде малко от имунизационните кабинети от миналото работят и сега. 

Чакането е с часове, но хората не се отказват, показа репортерска проверка в Благоевград. 

И въпреки това прогнозата на специалистите от РЗИ е, че процентът на хората, поставили си Covid ваксини, ще остане нисък – не повече от 5% от населението. БНР