Един на всеки десет души е с увреждане на бъбреците, като при хората над 60 години заболяването се среща с по-голяма честота.

В България над 12% от хората са засегнати от заболяване на бъбреците. Това съобщи проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология.

Бъбречното заболяване в ранен стадий може да протича без симптоми и затова е нужен скрининг на хората, които са в риск.

Бъбреците филтрират отпадните продукти в кръвта – каза проф. Емил Паскалев:

„Хроничното бъбречно заболяване е състояние, което е свързано с постепенна загуба на бъбречната функция във времето. Води до увреждане на бъбреците и до намаляване на способността им да поддържат организма здрав, като филтрират отпадните продукти от кръвта. Ако бъречното заболяване се влоши, те могат да достигнат високи нива в кръвта и да причинят трайни усложнения“.

Затова намалената бъбречна функция води до други усложнения като високо кръвно налягане, анемия, намаляване на апетита, увреждане на нервите.

Повишава се рискът от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

Усеща се умора, проблеми с концентрацията, възможни са мускулни крампи.

Ранната диагностика предотвратява усложненията, подчерта проф. Емил Паскалев. Необходимите изследвания, които трябва да се правят редовно, са кръвен тест за нивата на креатанин и тест за албумин в урината.

Неговите съвети са да се поддържа в норма кръвното налягане и холестерола, да имаме подходящ режим на хранене и добра физическа активност, както и спиране на тютюнопушенето и алкохола.

Източник: БНР