Младите лекари от УМБАЛ Бургас инициираха за първи път днес акция по кръводаряване. Тя е насочена към онези пациенти на най-голямото здравно заведение в Югоизточна България, които нямат близки, а се нуждаят от редовно кръвопреливане или планова операция. Към тях се присъедини и Асоциацията на студентите медици. Единственото отделение по трансфузионна хематология в Бургаска област захранва с кръв и кръвни продукти 12 болници, а недостиг има за всички кръвни групи.

10 лекари и специализанти от различни отделения в болницата се включиха в инициативата. Заместник-директорът д-р Светослав Тодоров заяви:

„Младите лекари поехме отговорността да дадем добрия пример и да напомним на хората, че е необходимо да се кръводарява и че ежедневно в големите и малки болници има хора, които се нуждаят от кръв и кръвни продукти. По-скоро се обсъжда темата за кръводаряването, когато има масова авария, голяма катастрофа-тогава се замисляме, а всеки ден има планови операции. Има и много терапевтични отделения по хематология, по онкохематология, където има пациенти, които нямат близки, които да дарят кръв-там необходимостта от кръвопреливане също е съществена. Надявам се да бъдем полезни и на тях по този начин.“

На ден от кръвопреливане се нуждаят минимум 40 души. Недостиг има за всички кръвни групи, посочва д-р Димитър Буковинов, който работи в отделението:

„Кръводарителите са малко. Най-често това са близки на пациенти и идват, за да възстановят изразходваното количество, за да може да имаме кръв за следващия пациент. Последните месеци на ден имаме по 20 човека, което е плашещо за бургаска област, която се развива медицински. По мое наблюдение, хората, които идват да дадат безвъзмездно за който и да е, се броят на пръсти. Ако имаме 5-6 души за цялата седмица, това е нещо голямо. Хората са абдикирали от кръводаряването.“

Удовлетворението е да си свидетел на щастлива развръзка, разказва д-р Буковинов за случай, когато в края на 2020 година дарява кръв, която отива при 32-годишна родилка.

Лекарят специализант на отделението по „Съдебна медицина“ д-р Стефани Шкетиева също бе сред тези, които се включиха в инициативата:

„Хубаво е тази дейност да се насърчава, защото има недостиг на кръвни продукти, а малко хора се включват. Трябва да има повече гласност, защото с една банка кръв може да се спаси човешки живот. Няма значение при кого отива тази кръв, стига да помогна на някого!“

В акцията се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане. Сред тях е 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма минимум 120. Жената се лекува с кръвопреливане поне два пъти в месеца. Децата й са в чужбина, а за нея се грижат съседите. Жената споделя: „Това, че днес лекарите дават кръв за нас, за мен е подарък. Благодарение на дарителите живея! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – нека да даряват, за такива хора като нас.“

В първия ден на акцията се включиха още д-р Йоан Иванов, специализант по хирургия, д-р Лъчезар Иванов от Спешно отделение, д-р Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, д-р Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, както и д-р Светлозара Георгиева от Първо отделение по педиатрия.

От Отделението трансфузионна хемагология към УМБАЛ напомнят, че дарителите трябва да са здрави, под 65 годишна възраст, без хронични заболявания, да не приемат медикаменти, да не са били инфекциозно болни в последните 2 седмици, както и да не са консумирали алкохол ден преди даряването. Всеки от тях попълва въпросник преди процедурата.

Източник: БНР