Мандарините са богати на хранителни вещества, особено на витамин С. Подобно на другите цитрусови плодове, те могат да бъдат важен елемент от здравословното хранене, особено през студения сезон. Прекаляването с него обаче увеличава риска от алергични реакции и допълнително натоварва отделителната система, казва за радио Sputnik Татяна Залетова, диетолог и специалист по фитотерапия.

„Ако консумираме мандарини в излишък, може да имаме алергични реакции към излишния витамин С. Могат да се получат както тривиални уртикарии, така и по-изразени реакции. Големите количества витамин С също така натоварват допълнително отделителните органи, като например бъбреците“, коментира тя.

Според диетолога хората с бъбречни заболявания трябва да бъдат предпазливи по отношение на мандарините. Пациентите с хронични стомашно-чревни заболявания също не трябва да консумират твърде много от тези плодове, допълва тя.

„Мандарините, като цитрусови плодове, имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомаха и могат да предизвикат обостряне на гастрита при хора, които вече имат хронични заболявания на стомашно-чревния тракт“, обяснява Залетова.

Според нея хората с диабет, нарушения на въглехидратната обмяна и тези, които са си обещали да отслабнат през следващата година, също трябва да консумират малки количества от плодовете.

„Нормата за консумация на всякакви плодове и зеленчуци по принцип е 500 грама на ден. Ако ядете повече от това количество, може да си навредите“, съветва Залетова.

Източник: БНР