Лекарствените продукти, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, вече са в електронен формат и се изпълняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това съобщиха от пресцентъра на Информационно обслужване (ИО).

Всички хартиени жълти и зелени рецепти, издадени до 12 юни 2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност, допълват от ИО.

Новата функционалност осигурява възможност за изпълнение на жълти и зелени рецепти в цялата страна. Досега хартиените жълти и зелени рецепти можеха да се изпълняват от аптеките само в областта, в която са издадени.

Данните показват, че само за първия ден от въвеждането на електронните предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества, са издадени над 300 рецепти, като 30 от тях вече са изпълнени.

Общият брой на издадените до момента електронни рецепти през НЗИС надхвърля 32,5 млн., като средно на ден се изписват по над 50 000 .

През април директорът „Софтуерни интеграции“ в „Информационно обслужване“ Борис Костадинов обяви, че общият брой на отпуснатите лекарствени продукти през НЗИС надхвърля 95 млн. БТА