Все повече млади лекари и се връщат да работят в многопрофилната болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Макар лечебното заведение да е обновено и с модерна медицинска апаратура, за специалистите липсва пространство, тъй като в досегашните сгради са обединени няколко отделения.

От многопрофилната болница са намерили половинчато решение – през 90-те години е започнат строеж на нова сграда, който обаче и до момента стои недовършен.

„Имаме намерение и желание този проект да се реализира докрай. Тази сграда е построена в края на 90-те години със средства от Иван Скендеров. 1996 – 1998 г. са правени нови опити да бъде завършена тази сграда, която е немалка – около 12 000 квадрата, с идеята да се предоставят по-добри условия за пациентите“, обясни д-р Петър Филибев – директор на МБАЛ – „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.

През последните две години и половина в болницата се наблюдава завръщането както на млади лекари, така и на пациенти, на които вече не им се налага да ходят до Разлог или Сандански. Пациентите са се увеличили три пъти, уточни директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“.

„Създали сме екип от професионалисти и добри хора, с които създаваме добри условия за лечение на пациентите. Това го показва и увеличеният брой пациенти, които избират да се лекуват в нашата болница“

Младите кадри се завръщат, тъй като в общината тече програма за завършили медицина, която им осигурява стипендия. Подобряването на материалната база и условията на труд в болницата също привлича лекарите обратно в лечебното заведение.

„Успяхме да привлечем и специалисти от други градове на страната, за да можем да мотивираме и младите колеги да се върнат, за да черпят опит“, обясни д-р Петър Филибев.

Източник: БНТ