С 33% да бъдат увеличени средствата за първична извънболнична медицинска помощ в бюджета за 2023 г., настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. В мотивите си те посочват, че средствата са за лечебното заведение, а не само за лекаря, който го управлява.
За миналата година за ПИМП са били предвидени почти 364 млн. лева, каза пред Радио София доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Всяка година ние правим предложение, което е съобразено с няколко неща. Първо – с постоянните препоръки и съвети, които се дават от различните институции и то не в България, а в Европейския съюз, които правят анализ на ситуацията у нас. Второ – специално за извънболничната помощ у нас се заделят 5 пъти по-малко средства, отколкото средно в ЕС“, добави доц. Киров.

По думите му, на лечебните заведения за първична извънболнична медицинска помощ трябва да се гледа не като на един лекар, а като на цяло лечебно заведение с лекари и персонал.

„Ние сме като малки фабрики за здраве, т.е. това не е един човек, а се грижим за много хора и трябва да поддържаме всичко, което е необходимо за това“, каза доц. Любомир Киров.

Друго настояване на лекарите е за по-модерни способи за електронна идентификация на пациентите, както и цифровизация на процесите в НЗИС.

Източник: БНР