Кампания за скрининг на хронични белодробни заболявания започва от днес университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София. В мобилен пункт до лечебното заведение ще се прави изследване със спирометър на пълнолетни хора от 8 до 11 сутринта.

В три поредни сутрини лекари от болницата и студенти по медицина ще тестват желаещите да проверят състоянието на белите си дробове. Изследването ще се прави с мобилен спирометър, който измерва количеството вдишван и издишван въздух, както и скоростта на дишането, обясни пулмологът доц. Николай Янев:

„Изследването трае средно около 5 минути при, разбира се, активна кооперативност от страна на пациента“.

Според доц. Янев добре е да се изследват пушачите и хора, изкарали Covid-19. Белодробно заболяване е също бронхиалната астма.

„Астмата обикновено е на алергична основа, а сега е пролет, цъфтежите започват, които са рисков фактор за алергично обусловената бронхиална астма“.

Ако по време на изследването бъде установено отклонение от нормата, съответният човек ще бъде насочван към клиничен преглед при специалист. Кампанията е организирана във връзка с предстоящия Световен ден на здравето, 7 април. 

Източник: БНР