Лятото е сезонът, който кара една не малка част от хората да преминат на диета, за да изглеждат добре в дрехите си на плажа. Започват се безкрайни диети. След частични успехи и огромни неуспехи, мнозина се предават и започват да търсят нещо, което ще ги направи мигновено слаби и красиви. Фитнесът има такова влияние, но става бавно. Затова се търси вълшебството. Медиите гръмнаха за лекарство, което може да донесе бърз ефект – предназначено е да помогне за управление на нивата на инсулин при хора с диабет тип 2. 

Фармацевтът Петя Иванова, собственик на аптека в Сливен, обясни как действа тази група препарати в организма.

„Те имитират хормона на отслабването. Не са точно инсулини, а имитатори, които реално намаляват телесните мазнини. Бумът на рекламата доведе до огромното им търсене. Има и нови – те са с още по-голяма концентрация. Идеята е да се подпомогнат диабетиците да се справят с проблемите си, но суетата накара много хора да се втурнат да си бият подобни препарати“. 

Какви са ефектите от ползването на този тип лекарства и има ли риск за здравето?

„Действително работят, но не са достатъчно проучени страничните им действия. Освен често срещаните странични ефекти, като гадене, повръщане, диария, болки в стомаха и по -сериозни алергии, вече има и съобщения за риск от развитието на рак на щитовидната жлеза, остри панкреатити, има увреждане на очите и йо-йо ефект след спиране на приема. Стопяването на мазнините влияе  зле и върху лицето. Кожата започва да изглежда по-състарена. Тази игра с природата и навлизането в регулацията на организма е вредно“. 

Началникът на отделението по Ендокринология в Областната болница д-р Наталия Канева също предупреди за рискове от употребата на подобни препарати без лекарско предписание. 

„Тази група е модерна, но не е съвсем безопасна. Има ефект и затова масово навлезе, но това е все пак лекарство, не е добавка или витамин. Всеки, който има излишни килограми първо трябва да посети ендокринолог. Това е лечение. Не го толерираме като лекари. Това е вмешателство в организма. Не е панация. Не всички отслабват колкото искат само с инжекциите. Преди всичко трябва да почерпим информация от лекар“. 

Този тип лекарства работят по предназначението си най-вече при хора с диабет и при тези с наднормено тегло, които искат да отслабнат, но и в двата случая дали да се прилага, трябва да реши лекар. Освен това има и странични ефекти, които все още не са проучени, а най-добрият начин за отслабване си остава изпитаната рецепта – диета и спорт. източник: БНР