Събирането на слънчеви лъчи през летните дни и плажуването със сигурност са приятни. За какво обаче трябва да внимаваме и как да се грижим за кожата и за здравето си – в „Събуди се” коментираха ендокринологът д-р Полина Паньова и доц. д-р Любен Станев.

„Когато има повече слънчеви лъчи и когато ходим на плаж, организмът се подлага на дехидратация. Хубаво да приемаме по-голямо количество течности. Също – да включим плодове и зеленчуци в нашия хранителен режим. По-често хранене на по-малки порции”, каза д-р Паньова.

Ендокринологът призова за използване и на слънцезащитни фактори. „Природните методи също са приложими – кокосово, арганово, бадемово масло. Но и слънцезащитен фактор, който да е със защита над 30. Да се използва на всеки два часа”, обясни тя.

Доц. д-р Станев призова за редовна профилактика. „Най-честата грешка, която хората допускат, е когато подценяват приоритетните и важните грижи за себе си. Често пъти българинът тръгва да се грижи за себе си, след като се е разболял”, коментира той.