За първи път в света лекари от медицинския център „Шааре Зедек“ в Йерусалим успешно комбинират най-съвременната технология за добавена реалност и роботизирана технология при сложна операция на гръбначния стълб, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Ръководител на хирургичния екип, който е приложил новаторски подход при нестабилна фрактура на гръбначен стълб, е гръбначният неврохирург Цезар Мизрахи. При трудова злополука 25-годишен пациент е претърпял тежка травма на гръбначния стълб. Мизрахи е повикан, когато пациентът е бил диагностициран с фрактура на гръбначния стълб, застрашаваща движението и неврологичното му състояние.

Доктор Мизрахи, експерт от отделението по гръбначна хирургия на болницата в катедрата по неврохирургия, е избрал нов подход. По време на операцията е използван хирургичен робот за гръбначен стълб с допълнена реалност, който е давал насоки в реално време за прецизно поставяне на хирургични винтове по протежение на гръбначния стълб. Тази техника, която досега не е изпробвана никъде по света, е повишила прецизността на хирургичния екип, като същевременно е свела до минимум непредвиденото развитие на ситуацията.

Обогатената реалност съчетава цифрова информация (компютърно генерирани изображения, видеоклипове, звуци или други данни) с представата на потребителя за реалния свят. За разлика от виртуалната реалност, която потапя потребителите в изцяло виртуална среда, добавената подчертава реалния свят, като наслагва върху него цифрови елементи. Това се постига чрез различни устройства, включително смартфони, таблети, смарт очила и други.