Изграждането на Националната детска болница ще започне най-рано догодина. Това стана ясно след като премиерът и двама министри посетиха терена в столичния квартал „Горна баня“. Очаква се сградата да бъде завършена за около 2 години и половина.

За изграждането на детската болница са предвидени около 40 декара в столичния квартал „Горна Баня“. Предстоят разчистване на терена, одобряване на подборен устройствен план и други административни процедури, които ще вървят по-бързо от обичайното, защото детската болница е обект от национално значение.

Иван Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: „Когато е национален един обект, когато е от такава огромна важно не би трябвало заданието да има ограничение в парите. Важното е да постигнем всички параметри на тази сграда. Функционални и естетически“.

Колко ще струва детската болница ще стане ясно след като бъде изработен архитектурният проект.Той трябва да е готов до края на годината.

Гълъб Донев – служебен министър-председател: „Ще бъдат засегнати абсолютно всички специалности, ще се постараем да обезпечим максимално с модерна апаратура“.

Иван Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: „Ако бъде започнато и то в началото на следващата година бъде започнато строителството на болницата, една такава болница имайте предвид, че се строи около 2 години – 2 години и половина“.

Към болницата ще бъде изграден и хотел, в който ще отсядат родителите на децата, приети в лечебното заведение. Ще има хеликоптерна площадка и подземни паркинги. Към болницата ще има и център за рехабилитация.

Гълъб Донев – служебен министър председател: „Това също го заслужават българските деца, тъй като в момента всички рехабилитационни центрове които съществуват, са в неподходящи помещения, сгради малки по площ“.

Фирмата, която получи авансово над 9 милиона за изграждане на детска болница в двора на Александровска, е възстановила почти цялата сума на здравното министерство.

Източник: БНТ