Има голям интерес към ваксините против Covid-19, до момента има над 4000 ваксинирани, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков пред bTV, цитиран от БТА. Според министъра страната има възможност да поръча допълнителни количества. Има и достатъчно противогрипни ваксини, допълни здравният министър.

Проф. Хинков обяви, че министерството ще внесе нови тестове в Закона за лекарствените средства, с които да се промени съществуващата сега формула за реекспорта на лекарства и процента задължителна задоволеност на пазара – от сегашните 65% на 100%.

От доклада на ДАНС не става ясно за всички причини защо изчезват лекарства. Те са комплексни и във всички случаи не са свързани само с реекспорт, това е ясно. Няма как да има наказани за реекспорт, тъй като в момента има законова възможност да се изнасят дефицитни лекарства, допълни той. 

Другите причини за недостига на лекарства са цената и търговският интерес. При така поставената ситуация – най-ниска цена на внос на лекарства, доставчиците на лекарства на едро нямат много голям интерес да внасят лекарства у нас, още повече, че пазарът е малък.

Бившият здравен министър проф. Асена Сербезова е променила формулата на реекспорта от 100 на 65 % – тоест количествата над 65 на сто могат да се изнасят. Тя казва, че е съобразено със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е от 2017 година.

„Но логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е да промени формулата не в електронната система за верификация, а в закона“, категоричен беше проф. Хинков. 

„Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моя заместник бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си“, заяви здравният министър. Той допълни, че се ползва с доверието на премиера и лоялен към правителството.

Другата седмица ще бъде получен окончателният доклад на прокуратурата за проверката на СБАЛАГ „Майчин дом“. Ако има установени закононарушения, директорът на болницата проф. Иван Костов ще бъде освободен, категоричен беше министърът.