Нивата на ваксинации сред децата са започнали да се възстановяват в най-бедните страни по света, след като бяха поразени тежко по време на ограниченията, свързани с пандемията от КОВИД-19, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Глобалния алианс за ваксини и имунизации „Гави“ (Gavi).

Миналата година 80 на сто от децата са били имунизирани с ваксината срещу дифтерит, тетанус и коклюш, сочат предварителни данни на „Гави“. През 2020 г. са били ваксинирани 78 на сто от подлежащите на имунизация, а през 2021 г. – 77 на сто. Преди пандемията ваксинационните нива достигаха 82 на сто.

Глобални здравни организации определиха въздействието на пандемията върху рутинната имунизация на децата „най-голямото отстъпление в рамките на поколение”.

Новите данни се отнасят до едва 57 страни, подкрепяни от „Гави“, които са сред най-бедните в света, но от алианса казаха, че те са първите признаци на възстановяване след две години на влошаване.

„Милиони деца пропуснаха важни ваксини през последните три години. Наваксването при тези деца е приоритет за тази година”, каза д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). БТА